Skip to main content

Genoeg kansen voor iedereen bij Donkergroen

Learning on the job

Voor iedereen is er wel een plekje bij Donkergroen in Son. Donkergroen valt onder de Donker Groep en realiseert groene en gezonde binnen- en buitenruimtes. Ze ontwerpen, realiseren en beheren deze belevingen vanuit gedrevenheid en vakmanschap. Met hun integrale aanpak, creëren zij op een natuurlijke manier ruimte voor iedereen die zin heeft om in het groen te werken. We spraken met Mathieu van Grinsven rayonleider Zuid-Oost en waarnemend vestigingsleider in Son.

‘Donkergroen werkt door heel Nederland, we hebben dit opgedeeld in 3 rayons met in totaal ruim 20 vestigingen', vertelt Mathieu. 'Op deze manier kunnen we lokaal ondernemen en houden we de reistijden beperkt. Het onderhoud is per vestiging ondergebracht in verschillende abonnementen-routes. Per route is er een kleinschalig team van twee of drie actief, waarvan er één kartrekker/voorman is en de andere twee hebben een andere taak. Zo heeft iedereen vast team, maar is er veel ruimte voor vrijheid, eigen regie en kleinschaligheid. Samen uit, samen thuis. En die aanpak werkt goed.’

Leren van elkaar

‘Onze mannen en vrouwen leren van elkaar. Diploma’s zijn in ons vak niet altijd nodig, want door te doen bouw je waardevolle ervaring op. Dus waar je misschien eerst instapt naast een voorman, groei je uiteindelijk door totdat je bijvoorbeeld zelf voorman bent. Learning on the job dus. En het leuke is, ons werk bestaat uit heel diverse taken. En ook daar kun je bij Donkergroen goed in doorgroeien.’

Een eigen Academy

Mathieu vervolgt: ‘Er is binnen Donkergroen veel ruimte voor ontwikkeling. Onze eigen Donker Academy heeft een zeer divers aanbod en zorgt ervoor dat iedereen ruimte krijgt tot groei. We hebben te maken met bepaalde verplichte certificeringen. Dat betekent dat je enkele certificaten per periode opnieuw moet behalen. Zo heeft iedereen dezelfde basis. Daarnaast is een leuk aanbod om jezelf te specialiseren in bepaalde vakgebieden zoals: aanleg, bomenspecialist, machinist etcetera. Kortom: je kunt je loopbaan hier zelf mee vormgeven.’

Plek voor iedereen

‘Bij Donkergroen vinden we het belangrijk dat we plezier hebben in ons werk', gaat Mathieu verder. 'Het kan dus zomaar zijn dat iemand niet persee aan bepaalde competenties voldoet, maar een goede sfeermaker is. Wat ons betreft is dat net zo belangrijk. Want werk moet leuk zijn! En we bieden dan ook graag iedereen een plek, ook als je een andere werkachtergrond óf een rugzakje hebt. We werken hiervoor intensief samen met Sociale Werkvoorziening, UWV, gemeentes en andere instanties. Natuurlijk kun je ook rechtstreeks bij ons terecht.’

Kom eens meedraaien

‘Op een laagdrempelige manier willen we (potentiële) medewerkers een kans geven om aan het vak te ruiken. Zo laten we zij-instromers eerst een half jaar meedraaien. Dat noemen wij het switchtraject. En het gebeurt ook vaak dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bijvoorbeeld twee keer twee dagen komen meedraaien. Met kleine stapjes kan iemand voelen of dit werk én onze werksfeer bij hem of haar past. Ik nodig iedereen uit om eens te komen meedraaien.’

Een veilige basis

‘Onze voormannen hebben allemaal de Harrie Helpt-training* (of vergelijkbare training) gevolgd. Hierdoor kunnen ze iemand die wat meer begeleiding nodig heeft, goed ondersteunen tijdens het werk. We willen door onze kleinschaligheid en de goede begeleiding een veilige werkplek bieden. En zo zie je dat iemand door het krijgen van vertrouwen, kan uitgroeien tot wat dan ook. Met trots hebben wij dan ook de sticker van de Baan zoekt Mens campagne op de deur staan: wij staan open voor iedereen. Wij zijn een inclusieve werkgever! En ik hoop dat we dat nog lang mogen zijn. Want iedereen is welkom bij Donkergroen!’, besluit Mathieu.

* De Harrie Helpt-training is een tweedaagse training waarin een werknemer opgeleid wordt tot de ideale collega van iemand met een arbeidsbeperking.

Bekijk ook deze video's

Bekijk ook deze video's om meer te weten over Baan zoekt Mens.

De juiste begeleiding bij het Summa College

Luister naar het verhaal van Arjen de Beus coördinator Inclusief werken en medewerker Najiha. Arjen vertelt hoe het Summa College een veilige werkplek biedt aan mensen die meer begeleiding nodig hebben. Najiha is één van de medewerkers die gebruik maakt van deze werkplek, onder leiding van een buddy. Laat je inspireren door dit fijne voorbeeld.

Van vooroordeel naar ambassadeur!

Marc Geerdink van Value Procurement Centre is bloed eerlijk als hij telefoon krijgt vanuit het UWV voor een kandidaat met beperking voor zijn (niet in te vullen) vacature. Maar dat pakte heel anders uit!

Sunrise Medical over het bieden van een gewone werkplek

Ruud Hulsebos van Sunrise Medical vertelt over het bieden van een gewone werkplek, juist als je een handicap hebt. Josefine en Hans zijn daar een prachtig voorbeeld van!

Een gouden tip van ICS

Myrthe Van de Schoor - Kraai van ICS legt uit hoe ze iedereen binnen hun facilitairbedrijf een plek bieden. Een mooi verhaal hoe je als bedrijf je werving- en selectie kunt inrichten. 

Een gouden tip van Formit

Karin Heinemans van Formit heeft een tip voor andere werkgevers. Kylie werkt bij Formit en legt uit wat haar werk zo tof maakt.

Een gouden tip van Praxis

Inclusief ondernemen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Begin praktisch! Luister hier naar de gouden tip van Praxis.

Videoverslag Ondernemersontbijt 18 november

Het ondernemersontbijt gemist? Bekijk dan hier het leuke videoverslag!

Iedereen in zijn kracht bij ROEF

Projectleider Roy van den Bogaard vertelt over de bijzondere missie van ROEF en we volgen medewerker Joep die ons meeneemt in zijn werkzaamheden.

Burgemeester Jeroen Dijsselbloem - Het Ondernemersontbijt

Jeroen Dijsselbloem laat maar weer eens zien dat er zoveel onbenut talent is.

Zet je eerste stap, doe de baan zoekt mens-check!

Check of je klaar bent om een inclusieve werkgever te worden. Of misschien ben je dat stiekem al meer dan je denkt. Je komt er maar op één manier achter. Doe de check!

Vraag

Heb jij iemand in dienst met een beperking (psychisch, verstandelijk of fysiek)?
Vraag

Is jouw onderneming ingericht voor mensen met een arbeidsbeperking?
Vraag

Wordt er bij een vacature gedacht aan iemand met een arbeidsbeperking?
Vraag

Iemand met een arbeidsbeperking heeft doorgaans meer begeleiding nodig. Kan jouw onderneming begeleiding bieden?
Vraag

Weet jij wat inclusief werkgeverschap betekent en inhoudt?
Uitslag
 
Je naam ontbreekt
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Je e-mailadres ontbreekt of is niet correct
Invalid Input
Je toestemming ontbreekt